Gemensam el

Gemensam el i vår förening

Vid årsstämman 2020 beslöt stämman att införa gemensam elmätning för föreningen och de enskilda medlemmarna. Grunden för beslutet är att Kraftringen har en teknisk lösning för att erbjuda bostadsrättsföreningar och dess medlemmar en betydande kostnadssänkning för elen föreningen och medlemmarna förbrukar. Då det är ett stämmobeslut av medlemmarna behövs inget samtycke från dig som medlem. Som enskild medlem kan du heller inte välja att behålla nuvarande system. Viktigt att notera är att som medlem betalar du bara för den el du förbrukar.

Så fungerar det

Enkelt förklaras tekniken med att istället för att ha ett fastighetsabonnemang samt att var och en medlem har ett eget elabonnemang, så byggs elanläggningen i fastigheten om. Föreningen med en huvudmätare blir den enda mätaren/kunden för ett formellt elnätsavtal och ett tillhörande elhandelsavtal med Kraftringen.

Medlemmars mätare blir dock kvar i fastigheten och blir så kallade undermätare. Den el du förbrukar kommer att mätas och debiteras på hyresavierna från Adbus kvartalsvis efter Kraftringens redovisning av din förbrukning för 3 månader. Kostnaden blir lägre, då medlemmar enbart betalar för förbrukad el och slipper fast avgift för eget elhandelsavtal. Du får heller ingen elnätsfaktura från Kraftringen.

Systemet är planerat att införas i januari eller februari 2021. Du får då en slutfaktura från elnätsbolaget Kraftringen samt en elhandelsfaktura om du har avtal för elhandel med annat bolag än Kraftringen per det datum avtalen bryts och vi övergår i nytt system. Ditt nuvarande elhandelsavtal avslutas av Kraftringen.
Därefter kommer ingen faktura för el förrän debitering kommer på hyresavierna från Adbus i efterhand. Månadsavgiften blir densamma som tidigare då ingen höjning görs för 2021 och separat redovisas din elförbrukning, som kan variera från period till period beroende på din senaste förbrukning.

Vid försäljning av lägenhet tillkommer en kostnad för registrering av ny kund för undermätare hos Kraftringen. Denna kostnad uppgår till 300 kronor och ska betalas av tillträdande medlem. Säljare av lägenhet bör därför informera mäklare om kostnaden samt att detta system finns i föreningen för lägre elkostnader.

Denna information kommer även att finnas på föreningens webbplats, se under rubriken Gemensam el
https://varpingehemnr1.bostadsratterna.se  för medlemmar och som information vid försäljningar. https://varpingehemnr1.bostadsratterna.se/gemensam-el